Af en toe krijg een bericht van iemand die op zoek is naar een psycholoog in Ibiza. Ze willen weten of ik aangesloten ben tot de publieke gezondheidszorg of een verzekering, of er een terugbetalingssysteem in plaats is, enz.

Ik wil het hier graag wat open trekken en je vertellen welke kanalen zijn er om een psycholoog in Ibiza te vinden, hoe ze uit elkaar verschillen, en hoe je je weg kan vinden in elk van hen. 

Neem me niet verkeerd, ik zou heel graag met jou willen samenwerken! 😊 Maar ik vind het belangrijk dat je een informed decision kan nemen.

Samengevat, zijn er drie manieren om terecht te komen bij een erkende psycholoog in Ibiza: optie 1) via de publieke gezondheidszorg, optie 2) asociaciones (verenigingen), optie 3) privésector. 

1) Psycholoog in Ibiza: de publieke gezondheidszorg (Seguridad Social).

Ten eerste, hebben we de psychologen werkzaam in Hospital Can Misses en specifieke Centros de Salud.

De grootste voordeel van optie 1 is dat het volledig gratis is, maar eerst moet je een aantal stappen ondernemen. Ik leg even uit hoe het kan.

Als je de Spaanse tarjeta sanitaria hebt, maak je een afspraak met jouw huisarts. Vervolgens, tijdens het bezoek, gaat jouw arts je een aantal vragen stellen en proberen in te schatten wat is het probleem en hoe ernstig het is. Indien nodig, kan zij eventueel medicatie voorschrijven en/of je doorverwezen naar een van de psychologen of psychiaters van de Unidad de Salud Mental.

Echter, de vraag is veel groter dan het aanbod. Als gevolg daarvan, de kans is groot dat je lang ga moeten wachten op een afspraak, en tussen een afspraak en de volgende. De psychotherapie gebeurt in het Spaans (Catalaans mag ook).

Onthoud ook dat in de publieke zorg ga je nooit doorverwezen worden naar de privé om psychotherapie te doen, noch gaat de overheid de vergoeding van een privépsycholoog of psychiater (terug)betalen. 

2) Psycholoog in Ibiza: verenigingen (asociaciones).

De asociaciones, zijn nonprofits, verenigingen en steungroepen voor mensen die specifieke profielen en behoeften hebben, zoals mensen met autisme, met Alzheimer, kanker, andere ernstige of chronische ziektes, de LGBTQ+ groep…

In sommige van deze asociaciones zijn er psychologen die zorgen voor oriëntatie, begeleiding en interventie bij de leden en hun naasten. Om lid van te worden moet jij of je kind, ouder, partner… tot het doelgroep horen en lidgeld betalen.

De therapieën worden apart doorgerekend, maar wel aan verlaagde tarieven, aangezien de verenigingen subsidies krijgen om hun kosten gedeeltelijk te dekken. Alle communicatie gebeurt in het Spaans, tenzij je het geluk hebt dat de psycholoog in de vereniging ook andere talen kan.

3) Psycholoog in Ibiza: privé.

Ten slotte, zijn er psychologe zoals ik, die werken in de privésector.

Via verzekeringen.

Een zeer beperkt aantal (vooral klinieken) werkt samen met aseguradoras. Dit zijn verzekeringsmaatschappijen die gezondheidsverzekeringen aanbieden. Sommige van deze verzekeringen laten het toe om psychologische therapie te krijgen, wel onder een aantal strikt gedefinieerde voorwaarden. Vraag er zeker naar!

  • Bijvoorbeeld, mag je meteen een afspraak maken met een psycholoog, of is er een wachttijd? Bij veel polissen mag je pas na 6 maanden gebruikt maken van de diensten die daar inbegrepen zijn.
  • Hoe lang is de sessie bij de psycholoog? Bij mijn weten, is het maximum 30 minuten.
  • Hoeveel afspraken bij de psycholoog mag je doen per jaar? Er is altijd een limiet.
  • Moet je eerst doorverwezen door de psychiater van de verzekering? Meestal wel…

Kortom, het is belangrijk dat je goed begrijpt wat wel en niet inbegrepen is om onaangename verrassingen te voorkomen.

Ben je aangesloten aan een buitenlandse mutualiteit of gezondheidsverzekering, vraag dan bij hen wat mogelijk is.

Zonder verzekeringen.

De meeste psychologen in de privésector, daarentegen, werken niet samen met verzekeraars. We bepalen onze eigen tarieven en de lengte van de sessies.

Wij zijn flexibel wat afspraken betreft. Boevendien, sommige van ons werken ook online en een aantal van ons kan therapie doen in verschillende talen.

Verder, hou ermee rekening dat de Spaanse wetgeving bepaalt dat, naast psychiaters, alleen psicólogos sanitarios colegiados mogen diagnostiek en interventie doen in het veld van de mentale gezondheid. Dit geldt in elke kanaal, publiek of privé.

Als deze drie kenmerken (psycholoog + sanitario + colegiado) niet aanwezig zijn bij iemand die beweert met je mentale gezondheid te kunnen helpen, dan is die bezig met een illegale activiteit. Het is ook niet ethisch en het kan zelfs onverantwoord zijn.  

De wetgevers hebben het zo bepaald om te garanderen dat de personen die aan het lijden zijn en in een kwetsbare positie zich bevinden, een kwalitatieve zorg zullen krijgen. Ook om ervoor te waken dat een beroepscode (gedragscode, ethische principes…) zal nageleefd worden.

Natuurlijk kan je een AFSPRAAK BIJ MIJ VRAGEN HIER.

Vind je dat we geen goede match zijn, dan kan je deze lijst van psicólogos sanitarios checken. Ze behoren tot de Colegio de Psicólogos de las Islas Baleares en ze zijn gevestigd in Ibiza.

Ik heb een crisismoment en ik heb NU hulp nodig.

Wat als je dringend hulp nodig hebt? Hoe zoek je een psycholoog in Ibiza die je kan steunen in een kritieke moment?

Voel je dat je het niet meer aankan, dat je wil gewoon “verdwijnen”, jezelf pijn doen, zelfmoord plegen, bel 112 en/of ga naar de spoed (urgencias) van je Centro de Salud of van Hospital Can Misses.

Op 112 verbinden ze jou door met de psicólogo de emergencias van wacht. De psychologen in deze dienst zijn heel ervaren en hebben specifieke training voor crisissituaties gevolgd. Ik ben geen deel van de team, maar ik zat mee met hen in een paar van deze trainingen en ik was echt onder de indruk. Zij kunnen levens redden, letterlijk. Meestal spreken ze ook Engels.

In de spoed krijg je medicatie en een veilige plek om te rusten. Je zult ook doorverwezen worden naar de Unidad de Salud Mental.

In het geval dat je niet de persoon in nood bent, maar iemand anders, breng haar meteen naar de spoed, of bel 112 als jullie niet samen zitten in dezelfde locatie. Aarzel niet en wees snel, better safe than sorry.

—————————-

Samengevat, als je op zoek bent naar een (geweldige) psycholoog in Ibiza 😊, heb je de keuze uit drie kanalen, elk met zijn eigen eigenschappen.

Ik hoop dat deze informatie je helpt om te beslissen welke optie de beste is voor jouw specifieke omstandigheden. 

Hoe dan ook, de beste tip dat ik je kan geven is: zorg goed voor je zelf en vraag tijdig om hulp!

NO TE PIERDAS NADA

¡Apúntate a mi comunidad para tener acceso a todos mis artículos y recursos!

PULSA EN LA IMAGEN PARA DESCARGARTE TU GUÍA GRATUITA

critico interior

CATEGORÍAS

HALLO!

HALLO!

Ik ben Noela Souza, psycholoog in Ibiza. Ik heb mij eigen praktijk en ik werk ook online. Ik help om je eigen kracht terug te vinden en veranderingen door te brengen voor een meer evenwichtige en bevredigend leven.

Je mag een afspraak HIER vragen.

Wat vond je van het artikel? Ik ben benieuwd naar je mening!

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *